Gebeliğin 24. Haftası | Anne Ve Bebek
Gebeliğin 24. Haftası

Gebelikte 24. Hafta
Gebeliğin 24. Haftası hamileliğin en kolay geçtiği dönemlerden biridir. 24 haftalık bebek ikinci tiremester son ayında demektir. Gebeliğin altıncı ayında bulunduğunuz anlamına gelir. Doğuma üç ayınız kaldı demektir. Annelerde küçük tatlı telaşlar ortaya çıkmaya başlar ve heyecan artar. Altı aylık bebeğin boyutları benzetme yapılacak olursa mısır koçanıyla ya da küçük bir kavunla eşleştirilebilir.
Bebeğiniz yavaş yavaş büyümeye başladığından, annelerde de karın büyüklüğü yaşandığından dengesizlik oluşabilir. Bu dengesizlikle annede yorgunluk ve uyku isteği artabilir. Tatlı yorgunlukların yanı sıra her şeye hazırlıklı olmak adına hastaneye doğum yapmaya gideceğiniz zaman için bir çanta hazırlamaya yavaş yavaş başlama dönemindesiniz. Çünkü erken doğumların görülebileceği riskli bir hafta içinde bulunuyorsunuz. Küçük bebeğiniz ve kendiniz için ihtiyaç olabilecek her şeyin hazır olması hem sizin için hem de eşiniz için bir kolaylık yaratacaktır.
Gebeliğin 24. Haftası Annedeki Değişimler
Anne karnı büyüdüğü için denge merkezini de etkileyeceğinden annelerde baş dönmesi yaşatabilir. Anneler bu dönem de ani hareketlerden kaçınmalı daha yavaş ve temkinli hareket etmeleri tavsiye edilir. 24 haftalık annelerde kasık ağrısı sıkça yaşanılabilen durumlardan birisidir. Doktor kontrollerinde bir sıkıntı çıkmıyorsa rahatlatmak ve annenin ağrılarını aza indirmek için doktor tavsiyesiyle magnezyum ve vitamin takviyesi yapılabilir.
24 haftalık gebelerin en sık şikayette bulunduğu konu vajinal akıntılar ve bel ağrısıdır. Bu haftalarda görülen vajinal akıntılar kokusuz, beyaz, sarımsı akıntılar görülebilir. Bel ve kemik ağrıları ise magnezyum eksikliğinden kaynaklı olabilir. Anne adaylarının her durumda doktorla görüşüp bilgi almaları en sağlıklı cevap olacaktır.
Gebeliğin 24. Haftası Bebekteki Değişimler
Bebeğin gelişimi açısından 24. hafta önemli bir dönemdir. Bu dönem de bebeğin akciğerleri gelişmiştir. Neredeyse tüm organları normal şekilde çalışmaya başlayan bebek, oksijeni plasenta aracılığıyla almaya devam eder. Bebeğin neredeyse yüz yapısı tamamlanmıştır. Kaşları, kirpikleri ve saçları gelişmiştir. 24 haftalık bebeğin cilt alt tonu tam anlamıyla gelişmediğinden bebeğin dış görünümü şeffaftır. Bebeğe bu dönem de bakıldığında damarları ve kemikleri görüntülenebilir.
Bebeğin hareketleri daha da belirgin bir hale gelmiştir. Bebeğiniz yavaş yavaş gelişimlerini tamamlamaya başlamıştır. Bebeğiniz 30-31 cm civarında görüntülenebilir. 600 gram civarında da kilosu bulunmaktadır.