Gebeliğin 39. haftası | Anne Ve Bebek
Gebelikte 39. hafta

Gebelikte 39. hafta
Gebelikte 39. hafta ile 9 aylık süre tamamlanır ve 10. aya doğru gidilmeye başlanır. Bu hafta itibari ile bebeğin anne karnında doğuma hazır hale geldiğini söylemek mümkündür. Bebek maksimum gelişimini tamamlamıştır. Bebeğin iç organları da 39. hafta itibariyle gelişimini çok büyük ölçüde tamamlamıştır. Doğuma az bir süre kalması sebebiyle 39. haftadan itibaren doğum sonrası için aileler hazırlıklı olmalıdır.
39.Haftaya Gelinmesiyle Annede Meydana Gelen Değişimler Nelerdir?
Gebeliğin 39. haftası ile birlikte bebek anne karnında doğuma hazır bir hale geldiği için rahime baskı uygulamaktadır. Yaşanan baskı ile beraber kasılma ve gerilmeler de yaşanmaktadır. Bu durumda annenin sıklıkla idrara çıkması söz konusudur. Doğum sürecine yaklaşılması ile anne adayının varsa kabızlık sorunu yerini ishale bırakır.
Annenin vücudu doğum sonrası sürecine dair tepkiler de vermeye başlar. Örneğin 39. haftanın başlangıcı ile sık aralıklarla göğüsten süt akmaya başlar. Süt gelmesi durumunda anne göğüs ağrıları yaşayabilmektedir. Bu durumda göğüs çevresine hafif hareketler ile masaj yapması tavsiye edilmektedir. Anne karnında en gelişmiş haline gelen bebek annenin kilo alımına ve vücudunun şişmesine yol açar. Anne bu süreçte çok zor hareket eder.
Gebeliğin öğrenilmesi ile düzenli yürüyüş ve egzersiz yapılması son haftalarda oldukça önem taşımaktadır. Başlangıçta yapılan düzenli hareketler son dönemde annenin daha rahat hareket etmesini ve doğumu daha kolay atlatmasını sağlar. Anne adayı bu haftalarda halsizlik yaşayabilir. Karnı en şiş noktaya ulaştığı için bel ve ayak bölgesinde ağrılar artabilir. Anne bu haftalarda uyku düzenine dikkat etmeli ve düzenli hareket etmeye çalışmalıdır.
39. Haftaya Gelinmesiyle Bebekte Meydana Gelen Değişimler Nelerdir?
Gebeliğin 39. haftası ile bebek anne karnındaki gelişimini büyük ölçüde tamamlamıştır. Bebeğin kasları, iskelet sistemi ve iç organları gelişmiş ve doğuma hazır hale gelmiştir. Bu hafta ile birlikte bebek anne rahmine baskı yapmakta ve doğumun yaklaştığını belirtmektedir. Bebeğin kemikleri de son gelişimini tamamlamış olsa da kafatası kemiklerinin doğum sürecini kolaylaştırmak adına gelişimini tamamlamadığını, bu gelişimin doğumdan sonra da devam edeceğini söylemek mümkündür.