Hamilelikte Şeker Yükselmesi
Hamilelikte Şeker Yükselmesi
Diyabet, kandaki yüksek şeker seviyeleri ile karakterize edilen bir hastalıktır. Bazı kadınlar hamilelikten önce şeker hastası olabilir. Bazı kadınlarda gebelik diyabeti olarak tanımlanan gebelikten sonra gebelik diyabeti gelişebilir. Hamilelikte şeker yükselmesi durumunda kan şekeri kontrol altına alınmalıdır.

Hamilelikte Şeker Yükselmesi
Diyabet, kandaki yüksek şeker seviyeleri ile karakterize edilen bir hastalıktır. Bazı kadınlar hamilelikten önce şeker hastası olabilir. Bazı kadınlarda gebelik diyabeti olarak tanımlanan gebelikten sonra gebelik diyabeti gelişebilir. Hamilelikte şeker yükselmesi durumunda kan şekeri kontrol altına alınmalıdır. Annede zaten şeker hastalığı varsa bu süreçte kan şekerini kontrol etmek daha zor olabilir. Bu süreçte aldığınız insülin miktarının yeniden belirlenmesi gerekebilir.
Hamilelik Şekeri Belirlenmesi
24-28 haftalık anne adayları glukoz yükleme testi yaptırmalıdır. Test sırasında anne adayı önce 50 gram glikoz içer. Bir saat sonra kan şekeri seviyesi kontrol edilir. Bu oran belirlenirken kan şekeri değeri 140mg/dl’nin altında olduğunda anne adayının gebelik diyabeti olmadığı belirlenebilir. Ancak kandaki glikoz bundan yüksek ise 100 gram glikoz kullanılarak 3 saat süreyle test tekrarlanmalıdır. 3 saatlik yüklemeden sonra anne adayının gebelik diyabeti olup olmadığına karar verilir. Şeker yükleme testi sonrasında anne adayları adet döneminde aşırı fiziksel aktivite yapmamalı ve yemek yememelidir. Bunlar, şeker yükü testinin doğru sonuçlar vermesi için önemlidir.
Hamilelikte Şeker Yükselmesinin Bebek ve Anne Açısından Riskleri
Hamilelik öncesi veya hamilelikte şeker yükselmesi anne ve bebek için çeşitli riskler oluşturur. Bu süreçte diyabetli gebelerin kan şekeri seviyeleri ne kadar düzenliyse diyabete yakalanma riski o kadar düşüktür. Gebelikte diyabet gelişme riski, gebelik öncesi diyabet gelişme riskinden daha düşüktür. Ancak bu durum mutlaka belirlenmeli ve gebelerde glukoz yükleme testi ile tedavi edilmelidir. Aksi takdirde anne adaylarının gebelik zehirlenmesi, yüksek tansiyon, erken doğum, düşük ve diğer sorunlar yaşama olasılığı şeker hastalığı olmayan gebelere göre daha fazladır.
Hamilelikten önce şeker hastası olan kadınların bebeklerinde bazı anormallikler olabilir. Ancak gebelik diyabeti bu tür sorunlara neden olmaz. Ancak her iki diyabet türünde de bebek fazla kilolu doğabilir, bu da makrozomi oluşabileceği anlamına gelir. Bu durumda anne adayı sezaryen ile doğum yapacağı için bazı risklerle karşılaşabilir. Anne adayları hamilelik döneminde kan şekerlerini kontrol altına aldıklarında olası riskler de orantılı olarak azalmaktadır. Bu nedenle anne adaylarında HbA1C ve glukoz düzeylerinin izlenmesi son derece önemlidir.