Hamileyken Adet Olunur Mu?

Hamileyken Adet Olunur Mu?

Adet görmek her sağlıklı kadının her ay düzenli bir şekilde yaşadığı doğal bir süreçtir. Adet görmek kişinin yaşı ile doğrudan ilgili olsa da çevresel koşullarına, psikolojik durumuna, boy ve kilosuna bağlı hormon durumlarına göre değişiklik gösterir. Sağlıklı bir kadın 9-15 yaş aralığında adet görmeye başlar. Adet görmek bireyin üreme sağlığı için de oldukça önemlidir.

28.01.2023
248
Hamileyken Adet Olunur Mu?

Hamileyken Adet Olunur Mu?


Adet görmek her sağlıklı kadının her ay düzenli bir şekilde yaşadığı doğal bir süreçtir. Adet görmek kişinin yaşı ile doğrudan ilgili olsa da çevresel koşullarına, psikolojik durumuna, boy ve kilosuna bağlı hormon durumlarına göre değişiklik gösterir. Sağlıklı bir kadın 9-15 yaş aralığında adet görmeye başlar. Adet görmek bireyin üreme sağlığı için de oldukça önemlidir. Adet döngüsü bireyin menopoz dönemine kadar devam eden bir süreç olmasının yanında hamilelik durumunda döngü tamamen durur.

hamileyken adet olunur mu

Hamilelik sürecinde bu döngünün durmasının ana sebebi normalde kalınlaşıp kanamaya sebep olan rahim duvarının döllenme gerçekleşmesiyle kanama gerçekleştirmeyip rahim duvarının fazladan kısımlarının atılmamasından kaynaklıdır. Kişi hamile kaldığında bilimsel olarak âdet kanaması görmesi mümkün değildir. Hamilelik sürecinde vücudun doğal bir döngüsü olan adet döngüsü durur. Bazı kadınlar hamilelik sürecinde çeşitli kanamalar yaşadığını ifade eder fakat bu kanamalar âdet kanamasıyla karıştırılmamalıdır.


Hamileyken Gerçekleşen Kanama Tehlikeli Midir?


Hamileyken gerçekleşen kanamalar özellikle hamileliğin ilk 20 haftasındaki kanamalar düşük belirtilerinden birisi olduğu için doktor kontrolü gerektiren ciddi kanamalardır. Bu kanamaların yanında ilk günlerde gerçekleşen embriyonun tutunmaya çalıştığı implantasyon kanamaları da gözlemlenebilir. Bu kanama ise daha çok lekelenme şeklinde olabilir. Bu kanamalar hamilelik için bir sorun teşkil etmediği gibi sürecin doğal bir sonucu olarak görülmektedir.

Hamileliğin ilerleyen zamanlarındaki kanamalar ise rahimde oluşan herhangi bir enfeksiyona bağlı meydana gelen çeşitli komplikasyonlardır. En sık görünen kanama sebeplerinden bir diğeri ise anne adayının rahimde meydana gelen yara ve lezyonlardır. Bu gibi durumlar tedavi gerektirmekte doktor kontrolü gerektiren durumlardır.

Hamileliğin 5. ayından sonra oluşan kanamalarda ise plasenta previa yani bebeği besleyen plasentanın servikse düşmesi sonucu gelişen kanamalardır bu kanamalar oldukça acil ve riskli bir durumdur. Riskli kanama durumları genellikle anne adayının yaşı, daha önce gerçekleşen zorlu doğum operasyonları, geçirdiği ameliyatlar, çoğul gebelikler gibi durumlar sebep olabilmektedir. Doğumun son aylarına doğru gerçekleşen kanamalar veya akıntılar görülebilmektedir. Bu kanamalar doğumun yaklaştığını ifade ettiği için bir sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda görünmektedir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.