Rahim Duvarı Kalınlaşması Nasıl Oluşur
Rahim Duvarı Kalınlaşması
Rahim duvarı kalınlaşması durumu rahmin iç tabakasının normalden daha kalın hale gelmesiyle ortaya çıkar. Rahim kadın üreme organlarından biridir. Bebeğin geliştiği dokudur ve ağırlıklı olarak kaslardan oluşur. Rahmin içi vajinanın girişindeki organdır ve bağ dokusu ve bezlerden oluşur. Rahim duvarları, ortalama 28 günde bir adet olan adet döngüsü sırasında salınan hormonlar nedeniyle olası bir hamilelik için hazırlanırken hafifçe kalınlaşır.

Rahim Duvarı Kalınlaşması
Rahim duvarı kalınlaşması durumu rahmin iç tabakasının normalden daha kalın hale gelmesiyle ortaya çıkar. Rahim kadın üreme organlarından biridir. Bebeğin geliştiği dokudur ve ağırlıklı olarak kaslardan oluşur. Rahmin içi vajinanın girişindeki organdır ve bağ dokusu ve bezlerden oluşur. Rahim duvarları, ortalama 28 günde bir adet olan adet döngüsü sırasında salınan hormonlar nedeniyle olası bir hamilelik için hazırlanırken hafifçe kalınlaşır. Gebelik yokluğunda hormon seviyelerine bağlı olarak rahmin iç tabakası tekrar pul pul dökülerek incelir. Vajinal kanama olarak vücuttan çıkan bu doku kalınlaşması, rahim duvarının kalınlaşması olarak tanımlanır.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Semptomları
Menstrüasyon sırasında vücudun farklı bölgelerinden salgılanan hormonlar, rahmin iç tabakasının kalınlaşmasına ve incelmesine neden olabilir. Premenstrüel dönemde foliküllerden salgılanan östrojen, rahmin duvarlarını kalınlaştırarak, döllenmiş yumurtaların rahme tutunmasını sağlayarak gebeliğe hazırlanır. Gebelik yokluğunda progesteron seviyeleri yükselir ve bu da rahim duvarının vajinadan geçmesine veya başka bir deyişle rahim duvarı incelmesine neden olur. Çoğu zaman, östrojen ve progesteron arasındaki hassas dengenin bozulması, rahim duvarlarının kalınlaşmasına neden olur. Rahim duvarı kalınlaşması semptomları şu şekildedir; adet kanamasının normalden uzun sürmesi, adet kanamalarının düzensiz olması, adet dönemlerinin ağrılı geçmesi, iki adet dönemi arasında kahverengi lekeler veya kanama görülmesi, iki adet arasının 21 günden az olmasıdır.
Rahim Duvarı Kalınlaşmasının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Rahim duvarındaki herhangi bir kalınlaşma, hastayı anemik hale getirebilecek anormal kanamaya yol açabilir. Tedavi edilmeyen atipik endometriyal hiperplazi kansere dönüşebilir. Rahim duvarı kalınlaşmasının tedavisinde iki yaklaşım vardır. Bunlar hormon tedavisi ya da ameliyattır. Yapılacak tedavi; atipik hücrelerin varlığı, menopoz, gelecek gebelik planları ve aile öyküsüne göre değişir. Atipisiz simpleks hiperplazisi durumunda progesteron, hap şeklinde, enjeksiyonla veya RİA şeklinde hormon tedavisi olarak uygulanan progesteronun sentetik bir şeklidir. Displazi durumunda, kanser riski yüksek olanlara histerektomi ve histerektomi önerilir. Bu ameliyat kanser riskini azaltır ancak bir sonraki gebeliği engeller. Hasta menopoza girdiyse, gebe kalmayı düşünmüyorsa veya kanser riski yüksekse histerektomi bir seçenek olabilir.